SEO handleiding stap 1
Google neemt de url’s van je website op in zijn database. Zijn deze nietszeggend of te algemeen, dan kan Google er weinig mee. Bijvoorbeeld:
http://www.jansen.nl/contact
Dit roept bij Google veel vragen op:
- Wie is jansen?
- Wat doet jansen?
- Waar woont meneer of mevrouw jansen?
- Is dit een bedrijf? Een privé-site?
Veel beter is:
http://www.schildersbedrijf-jansen.nl/contact-schildersbedrijf-jansen-zwolle.html
Dat is toch een stuk duidelijker?
Voor de korte omschrijving bij de zoekresultaten gebruikt Google meestal de Meta-description, die je zelf opgeeft via je CMS of HTML-editor. Sinds 2012 telt Google de meta-omschrijvingen niet meer mee voor SEO. Toch is het slim hier extra aan te besteden. Als mensen zoeken op een bepaalde combinatie en deze komt terug in de titel en de omschrijving dan geeft dat bevestiging, het is precies wat ze zoeken. Met een prikkelende omschrijving kun je ze bovendien verleiden tot doorklikken, ook al sta je misschien niet op plek 1. Een voorbeeld van een niet geoptimaliseerde pagina in de zoekresultaten. De titel en omschrijving (meta tag description) geven weinig informatie, en ook uit de link – raam.nl – blijkt niet dat het om medische software gaat.
Tip! Er zijn ook veel mensen die zoeken via Google Images. Geef je afbeeldingen relevante namen en alt-tags, dan is dit weer een extra kans om gevonden te worden.
Seo vriendelijk url’s en de juiste meta tag omschrijving
De meeste webdesigners maken gebruik van een CMS, een content management systeem, waarmee je door in te loggen op een
afgeschermde pagina artikelen kunt toevoegen. De meeste CMS’en bieden de mogelijkheid van metatitels en omschrijvingen. Google presenteert zoekresultaten grofweg in een titel, een korte omschrijving en een link, ofwel:
- Titel
- Link
- Korte omschrijving
In het geval van een schoenenwinkel zou het ideaal zijn als dat is: Nieuwe Bunny’s kopen? Koop ze bij Schoenen Super Amsterdam
http://www.schoenen.nl/bunnys-kopen.html
Schoenen Super Amsterdam heeft een fantastische collectie Bunny’s op voorraad. Bezoek de winkel of bestel ze nu in onze webshop.
Dat is dus drie keer Bunny’s in het zoekresultaat, en als iemand nou zoekt op Bunny’s is de kans groot dat de site boven komt drijven. Maar meer mensen hanteren dit trucje, dus moet je slim zijn en misschien de doelgroep beperken, bijvoorbeeld door er de winkelplaats aan toe te voegen. Ook hier is het gebruik van de juiste zoekwoorden weer essentieel. Zijn ze te algemeen dan is de concurrentie moordend, zijn ze te specifiek dan word je niet gevonden. Het is dus zaak de juiste zoekwoorden te bepalen en slim te combineren, zodat je de concurrente beperkt en maximaal rendement behaalt.