Trends voor 2014 (3): financiering wordt socialer

De wereld verandert in rap tempo, en als ondernemer moet je bovenop die veranderingen zitten. Sprout helpt je een handje met de trends die je in 2014 niet mag missen. Deel 3: hoe winst minder belangrijk wordt voor investeerders.

Impact investing marketingbureau

2014 wordt het jaar van de social enterprises: ondernemers met een gezond bedrijfsmodel die het creëren van maatschappelijke impact belangrijker vinden dan het maken van winst. De Amerikaanse bank J.P. Morgan denkt dat de markt van social entrepreneurs in 2015 bijna 300 miljard euro waard zal zijn. Onlangs startte al Village Capital in Nederland: een van oorsprong Amerikaans initiatief dat microkredieten en informal investing combineert.

Willemijn Verloop, oprichter en directeur van Social Enterprise NL, begint samen met investeerder Machtelt Groothuis in 2014 de Social Enterprise Accelerator. “De vraag naar ‘geduldig’ groeikapitaal gaat sterk toenemen. De tijd van snel winst maken is voorbij. Ik merk dat private beleggers steeds meer belangstelling tonen voor social enterprises, ze halen bij commerciële beleggingen de rendementen van vroeger niet meer. Wie voor hetzelfde geld iets goeds kan doen en impact kan creëren met zijn geld, is snel om.” Er is bij social enterprises zowel behoefte aan start- als aan doorgroeikapitaal, Verloop zoekt voor haar fonds investeerders met een lange adem, ondernemende filantropen of ex-ondernemers die met hun geld op de bank een bescheiden rendement en een grote impact willen maken. “We hebben vooral behoefte aan ervaren investeerders die een gedegen begeleiding van jonge, sociaal ondernemers kunnen combineren met een lange termijn investering.”

Sociaal kapitaal Trends voor 2014

Naast langzaam, geduldig marketing kapitaal zal de trend naar sociaal kapitaal ook groter worden, verwacht Ronald van den Hoff, horecaondernemer en de man achter Seats2Meet. “Sociaal kapitaal is het nieuwe monetaire kapitaal. De ruilhandel neemt verder toe, met grote gevolgen voor het Bruto Nationaal Product. Voor elke auto die bijvoorbeeld via Snappcar wordt gedeeld, worden er minder verkocht. De staat krijgt dus steeds minder belastinggeld binnen.” Daarnaast ziet hij door de ruilhandel steeds meer alternatieve valuta ontstaan: Bitcoins, Amazon Coins, Seats2Meet coins. “Waardesystemen worden met elkaar gelinkt, zo ontstaan meerdere kleine geldstroompjes.”

Ook ex-Layar ceo en serieondernemer Raimo van der Klein verwacht dat 2014 het jaar van de Bitcoin wordt: “De digitale munt gaat een grote vlucht nemen. Eind 2014 zullen er in Nederland honderdduizenden Bitcoin wallets in omloop zijn. Het is dan een internationaal geaccepteerd betaalmiddel.” Bij ruim driehonderd Nederlandse ondernemers kan nu al worden betaald met Bitcoins, onder andere bij Thuisbezorgd.nl zij willen hiermee een nieuwe doelgroep aanspreken.

Gestapelde financiering Trends voor 2014

Ondernemer Simone Brummelhuis die met haar platform The Next Women vrouwelijke ondernemers adviseert over hun financieringsstrategie, verwacht dat er intensievere samenwerking tussen ondernemers en het bedrijfsleven gaan ontstaan. “Corporate venturing neemt toe: bedrijven als Microsoft, Google en Sanoma investeren in innovatieve, jonge ondernemers, om zo in hun kennis en manier van werken te kunnen delen.”

Ondernemers op zoek naar kapitaal, adviseert ze hun financiering te stapelen. “Combineer crowdfunding, kredietunies, informele investeerders en in een later stadium, factoring met elkaar.” In de Verenigde Staten verloopt nu ongeveer zes procent van de zakelijke leningen via een kredietunie: ondernemers verenigd in een coöperatie lenen elkaar geld. In Nederland zijn nu vier Kredietunies in oprichting, het CDA wil dat er de komende vijf jaar in Nederland nog vijftig ontstaan en werkt aan een initiatiefwetsvoorstel dat de wettelijke beperkingen moet opheffen. Verwacht wordt dat het totale bedrag aan verleende kredieten via Kredietunies op korte termijn ‘enkele tot tientallen miljoenen’ zal bedragen.

Dankzij nieuwe spelers op de factoring markt (Trefi en Alpha Commercial Finance) komen kleinere bedrijven ook in aanmerking voor deze vorm van debiteurenbeheer. Een factorbedrijf neemt (een deel van) de debiteurenportefeuille over, betaalt het grootste deel direct uit en int uitstaande vorderingen. Openstaande rekeningen worden zo omgezet in direct beschikbare financiële middelen. Zo blijft de cashflow op gang wat faillissementen kan voorkomen.

Media de Boer is gespecialiseerd in trends 2014 en 2015. Voornamelijk de trends van Google AdWords, Marktplaats Admarkt en verschillende social media platformen zijn in trek bij Media de Boer. Marketing uitbesteden? Vraag vrijblijvend meer info aan via deze website.