De voordelen van online video

De zoekresultaten van Google bestaan al lang niet meer enkel en alleen uit betaalde ‘tekstresultaten’. Sinds enkele jaren vertoont Google ook nieuws, blog, foto, video, maps en sinds kort ook sociale media resultaten op de pagina met zoekresultaten. Google noemt dit principe ‘universal search‘. In deze post een uitleg over het optimaliseren van je video’s qua SEO om deze in de zoekresultaten te laten verschijnen.

Wilt u liever uw Seo werkzaamheden uitbesteden? Geen probleem. Kies voor Seo uitbesteden en u word volledig ontzorgt.

Video is hot. YouTube is niet alleen de een na grootste zoekmachine van het web maar er wordt ook iedere minuut meer dan 48 uur aan nieuwe video’s toegevoegd. Gemiddeld bekijkt een doorsnee internetter 15 minuten online video per dag. Niet alleen YouTube heeft voor deze stijging gezorgd, met name de opkomst van ‘programma gemist’ zorgen voor deze stijging in online tijdsbesteding.

Video zorgt voor een hogere betrokkenheid. Het stelt je in staat complexe zaken uit te leggen, maakt het persoonlijker en de impact van audiovisuele content is veel effectiever dan print, radio of outdoor.

Video’s optimaliseren voor Google

Omdat Google enkel ‘tekst’ kan indexeren en geen ‘audio’ of ‘bewegende beelden’ dien je je video te voorzien van relevante data. De volgende eigenschappen zijn van belang:

Bestandsnaam
Niet: video001.avi
Wel: zoekwoord-omschrijving-datum.avi.

Bestandseigenschappen

Zorg voor de zogenaamde meta-informatie van het bestand zelf (auteur, datum, cue points etc.)

Titel
Zorg voor een triggerende titel voorzien van zoekwoorden.

Keywords
Voeg kommagescheiden zoekwoorden die de video kenmerken.

Annotaties
Voorzie je video van nuttie aantekeningen bij tijdstippen in de video met evt. aanvullende uitleg.

Omschrijving
Vermeld een duidelijke doch beknopte omschrijving van de video welke de kijker duidelijk verteld waar de video over gaat. Voeg de zoekwoorden daar waar ze relevant zijn toe, maar sla daarin niet door.Vermeld ook de URL van de pagina van je eigen website met http:// in de omschrijving zodat YouTube deze verwerkt tot een klikbare link! Tot slot: Nederlandse zoekwoorden scoren eenvoudiger dan Engelstalige, simpelweg omwille van de hoeveelheid ‘concurrentie’.

Startframe (videominiatuur)
Bij YouTube kun je de videominiatuur kiezen bij de video instellingen. Kies een pakkend frame wat ook in de zoekresultaten wordt weergegeven

Publicatie op eigen website(s)
Vermeld de woorden video bij integratie op je eigen website. Als Google de pagina indexeert herkent deze eerder dat er ook video content aanwezig is.

Linkbuilding van je video
Delen van video gaat eenvoudig, het publiceren van je video d.m.v. de insluitfunctie op andere websites waar de video van toegevoegde waarde kan zijn verhoogt de relevantie en zodoende de kans op zichtbaarheid. Publiceer de video ook op andere kanalen zoals Vimeo, al dan niet met andere kenmerken.

Reacties
Zorg ervoor dat kijkers kunnen reageren op je video. Reacties worden ook meegenomen als content in de omgeving van de video.

Statistieken
Bekijk de resultaten van je video om inzichten op te doen waarmee je je video verder kunt optimaliseren dan wel de resultaten van een aantal tests kunt monitoren.

Promoted videos & Video SEO
Ga aan de slag met promoted video’s. Door te adverteren voor je video wordt deze vaker bekeken wat weer van invloed is op de ranking. Voordeel: je betaalt enkel voor iedere bekeken Video SEO.

Bron: Artformatie

03/09/2011/3:03 pm    Rob de Groot

Wilt u meer weten over hoe u Seo effectief kunt inzetten voor uw website? Hier zijn nog meer tips