Innovatie komt van kleintjes; Twitter wil vereenvoudigen

Ondernemersnieuws vandaag

Vernieuwing komt door kleine ondernemers, Goldman Sachs pompt miljarden in duurzaamheid en Twitter.. Ja, Twitter. Twitter wil vereenvoudigen lees hier verder

1. Kleine ondernemers vernieuwen wel

Het klein online marketingbureau steekt vaker tijd in vernieuwingsactiviteiten dan het midden- en grootbedrijf. Bovendien neemt in het kleinbedrijf de introductie van nieuwe producten en diensten toe en groeit het percentage bedrijven dat de organisatie van de bedrijfsprocessen heeft aangepast. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Panteia onder bedrijven in het Nederlandse topsectorenpanel. Mkb dat tot de topsectoren hoort, scoort beter op alle gebieden van innovatie dan het mkb als geheel.

2. Media Markt lanceert dynamische prijzen op winkelvloer

De Media Markt gaat de prijskaartjes in al zijn 33 Nederlandse vestigingen vervangen door e-readers, waarop de prijs en productspecificaties volledig geautomatiseerd kunnen worden aangepast. Dat gebeurt op basis van een vergelijking met 25 concurrerende elektronicaretailers. In de toekomst zullen die prijzen ook gedurende de dag worden aangepast. Dezelfde methode wordt ook gehanteerd in de webshop.
‘De tijd dat klanten zelf prijzen moeten vergelijken, is wat ons betreft echt wel voorbij. Die taak nemen wij voor onze rekening’, zegt Barry van Ruiven, directeur Media Markt Nederland, in een verklaring. ‘Wij geloven dat winkels een goede toekomst hebben, in samenspel met andere kanalen zoals online en mobiel.’

3. Goldman Sachs investeert 40 miljard dollar in duurzame energie

De internationale investeringsbank Goldman Sachs wil  40 miljard dollar (€ 29,6 miljard) steken in hernieuwbare energie. De bank wil op den duur de investering van het kapitaal terugverdienen en hoopt hiermee winst te kunnen maken. Het geld wordt voornamelijk geïnvesteerd in projecten die voor een grote uitbreiding in de leasemarkt van zonnepanelen voor huishoudens zal zorgen. Volgens Goldman Sachs is deze stap voordelig omdat in de zonne-energiesector veel geld wordt gestopt in grote projecten met een vooraf gedefinieerd tijdsbestek. Doordat het kapitaal snel wordt ingezet, schieten startups in de zonne-energiesector als paddestoelen uit de grond. Die startups zorgen op hun beurt voor snellere en goedkopere ontwikkelings- en financieringsprocessen. Elke innovatie die leidt tot goedkopere kosten of snellere systeeminstallatie kan rekenen op voordelen in elk groeistadium. Het grootste deel van de investeringen van Goldman Sachs gaat naar opkomende economieën zoals Brazilië, China, India en Mexico.

4. Philip Morris verkoopt 47 miljard minder sigaretten

Philip Morris heeft vorig jaar wereldwijd 5 procent minder sigaretten verkocht dan in 2012. Dat maakte het moederbedrijf van merken als Marlboro en LM donderdag bekend. Philip Morris verscheepte vorig jaar 880,2 miljard sigaretten, tegen 927 miljard in 2012. De daling kwam onder meer door hogere accijnzen in Europa en Azië, een toename van illegale handel in Turkije, Rusland en Oekraïne en de zwakke Russische economie. De omzet die op de sigaretten werd gehaald, lag met 31,2 miljard dollar 0,5 procent lager dan een jaar eerder. Die daling kwam vooral door wisselkoerseffecten. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met bijna 2 procent. De operationele winst zakte met 2 procent tot 13,5 miljard dollar.

5. ‘SBM Offshore betaalde 185 miljoen euro aan steekpenningen’

SBM Offshore zou tussen 2005 en 2011 ruim 250 miljoen dollar (185 miljoen euro) aan steekpenningen hebben betaald in een groot aantal landen.  Dat staat in een document van een ex-werknemer van de maritiem dienstverlener, waarnaar het tijdschrift Quote donderdag op zijn site verwees. In het document wordt zeer gedetailleerd ingegaan op vermeende omkopingspraktijken door de toeleverancier aan de olie- en gasindustrie. SBM bevestigde dat de informatie uit het bedrijf komt en deel uitmaakt van een intern onderzoek van SBM naar fraude. ”Het is gestolen door een boze oud-medewerker die ons wilde afpersen”, zo stelde een woordvoerster.

6. Twitter is te ingewikkeld, zegt Twitter

De boodschap van topman Dick Costolo van Twitter aan Wall Street had in een tweet gekund: ‘We moeten van Twitter een betere Twitter maken.’ Het microblog dat woensdag meldde dat het gebruik ervan stokt, gaat de dienst aantrekkelijker en eenvoudiger maken voor nieuwkomers. Op de beurs moet men het nog zien: het aandeel Twitter was vandaag bij de opening van de beurzen in de VS 24 procent gekelderd. Bij de bekendmaking van de resultaten over het vierde kwartaal keken beleggers niet op van de drastisch oplopende verliezen bij Twitter – van 8,7 miljoen dollar aan het einde van 2012 naar 511 miljoen dollar in de laatste drie maanden van vorig jaar. Ze schrokken wel van het bericht dat de toestroom van nieuwe gebruikers met elk kwartaal daalt. Eind maart 2013 noteerde Twitter nog een groei van 10 procent. Dat was in december nog maar 3,8 procent.

7. Doorstart lonkt voor UWV-softwareleverancier Be Informed

Er gloort weer hoop voor de failliete softwareleverancier Be Informed. De Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment wil het bedrijf een doorstart laten maken. Be Informed levert bedrijfssoftware aan onder andere het UWV, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Administratiekantoor (CAK). Dat melden ingewijden, die benadrukken dat nog wel enkele plooien moeten worden gladgestreken voordat de doorstart een feit is. Een van de voorwaarden voor de herstart lijkt te zijn dat de grote klanten van Be Informed hun contract voortzetten.

Tot zover de Sprout update van 7 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips tricks, expertblogs en columns.