Google duikt dieper in robots

Ondernemersnieuws vandaag: jonge tv-producent koopt Sony uit, waarom de toekomst in retail aan de kleine ondernemer is, Google koopt bekend roboticabedrijf op.

1. Tv-producent Tuvula dumpt Sony met steun Karmijn Kapitaal

De tv-producent Tuvalu Media (bekend van onder meer Ali B. Op Volle Toeren, Maestro, Groeten van MAX en DNA Onbekend) koopt grootaandeelhouder Sony Pictures uit. Het krijgt daarbij steun van Karmijn Kapitaal. Dat schrijft De Telegraaf. Het investeringsfonds schoot eerder deze zomer ook lingerieconcern Marlies Dekkers te hulp. Sony kocht zich in 2008 in. Karmijn verwerft een minderheidsbelang. Tuvula Media is in 2006 opgericht door Taco Zimmerman, Roel Kooi en Duurt Holman. Kooi zal het bedrijf verlaten, schrijft de krant.

2. De ‘kleine man’ is aan zet in retail

Niet de megalomane retailketens zullen overleven, maar de kleine ondernemer. Dat is de voorspelling die de Canadese e-commercewebsite Shopify doet. Ceo Harley Finkelstein noemt het de ‘democratisering van retail.’ Volgens hem is er een behoefte bij consumenten om direct van makers te kopen, de mensen die gepassioneerd zijn over hun producten. Een interessante gedachte, maar hij is natuurlijk niet helemaal onafhankelijk. Via de website van Shopify kunnen kleinere retailers online de concurrentie aan met giganten als eBay en Amazon. Ook Tesla, de maker van elektrische auto’s, verkoopt via Shopify.

3. Amazon wijzigt 2,5 miljoen keer per dag de prijzen

Of je ‘s ochtends bij je ontbijt je nieuwe scheerapparaat besteld of tijdens de lunch, het kan maar zo zijn dat je een andere prijs voorgeschoteld krijgt. Amazon wijzigt de prijzen van zijn producten zeker 2,5 miljoen keer op een dag. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Profitero. Volgens de onderzoekers zou het online warenhuis er om te doen zijn om concurrenten altijd een stapje voor te blijven.

4. Google koopt roboticabedrijf

Big Dog, Wild Cat, Cheetah. De creaties van Boston Dynamics zijn de laatste jaren de hele  wereld over gegaan via YouTube en inspirerende TED-talks. En nu wordt het roboticabedrijf onderdeel van Google, zo maakte de zoekmachinegigant bekend. Wat precies de ambities zijn van Google op het gebied van robots is onbekend. Het is namelijk niet de eerste overname op dit terrein. De aankoop krijgt een plekje in Google inmiddels veelbesproken RD lab, waar ook wordt gewerkt aan de zelfbestuurbare auto. De banden van Google met de Amerikaanse staat worden er ook door versterkt. Boston Dynamics voert onder meer opdrachten voor het Pentagon uit.

5. Electronica-afvalberg groeit

Een interessant gegeven voor als je weer een iPad, laptop of tv wil gaan inslaan als cadeau voor onder de kerstboom: de berg aan electronisch afval groeit heel snel in de wereld. Volgens de Verenigde Naties zal het gewicht van alle e-waste in 2017 tot 65,4 miljoen ton zijn gegroeid (van 48,9 miljoen ton in 2012). Vooral China en opkomende landen dragen volgens de VN-onderzoekers in steeds grotere mate bij aan de aanvalberg.

6. Ryanair meest onvriendelijk, vinden reizigers

Mocht je een prijsvechtersstrategie overwegen, bedenk dan dat die ook heel slecht kan zijn voor je imago. De Ierse vliegtuigmaatschappij is groot geworden door budgetreizen waarbij er werkelijk op alles bezuinigd wordt. Inmiddels wordt het door de Britse reizigers uitgekotst, zo laat een onderzoek onder meer dan 12000 mensen zien. Onderzoeksbureau Which peilde de meningen over verschillende maatschappijen op het gebied van beenruimte, klantvriendelijkheid, het boarding proces en het eten aanboord.

7. En dan dit: kerstborrel is het moment om aan te pappen

Opgelet, mocht je werknemer overdreven aardig zijn tijdens kerstborrel, dan kan dat zo maar zijn dat die een promotie nastreeft. Want zo schrijft CNNMoney, de kerstborrel is het ideale moment voor werknemers om te proberen aan te pappen met hun baas. De site geeft een aanvalsplan. Voorbereiding is alles volgens de site. Werknemers brengen het liefst in kaart wie ze het komende jaar het meest nodig zullen hebben, doen van te voren onderzoek naar de persoonlijke achtergrond van hun ‘slachtoffer’ en slaan dan berekenend toe.

Tot zover de Sprout update van 16-12-2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag.

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips tricks, expertblogs en columns.

Zoekmachineoptimalisatie uitbesteden
Tips voor succes met Google AdWords
scrol to top