9 slimme trucjes met NFC – MediaDeBoer.nl

De banken en NS gaan dit voorjaar voluit met ‘contactloos’ betalen per smartphone of bankpas. Maar de NFC-chip die het ‘zwaaien en betalen’ mogelijk maakt, is voor veel meer leuke dingen geschikt. Marketing, je printer bedienen; we geven een paar verrassende toepassingen.

Contactloos betalen via NFC

De kogel is door de kerk wat de banken betreft: na een succesvolle proef in Leiden afgelopen herfst, met 180 winkeliers en 1000 consumenten met contactloos betalen via NFC (Near Field Communication), zet in elk geval de Rabobank er vol op in. Dit voorjaar kunnen alle internet marketing ondernemers betaalterminals bestellen met NFC. Met bankpassen en smartphones die zijn voorzien van zo’n chip is betalen van kleine bedragen dan een peulenschil: even zwaaien en het is gepiept, desgewenst zonder pincode. Van alle banken heeft tot nu toe alleen de Rabobank een app die het met NFC doet, ING en de rest laten voorlopig alleen de passen wapperen.

Zo zijn we dat inmiddels wel gewend met de OV Chipkaart. Opmerkelijk genoeg laat de NS die links liggen voor een proef met MasterCard. Daarover is de utibater van stations ook al enthousiast en het gaat honderden winkels op de stations geschikt maken voor NFC-betalen. Zwaaien met de bankpas zal bij iedereen werken, maar niet alle smartphones zijn inmiddels uitgerust met een NFC-chip: iPhonebezitters moeten even geduld hebben voor ze met een app contactloos kunnen betalen.

Near Field Communication houdt in dat apparaten die zich in een bepaalde afstand bevinden direct – veilig – kunnen communiceren met een apparaat dat is uitgerust met dezelde technologie. Binnen een afstand van tien centimeter is dan dataverkeer mogelijk, via een frequentie van 13.56 mhz. Temidden van het rumoer rond contactloos betalen met pas en mobiel zou je bijna vergeten dat NFC valt in te zetten voor nog veel meer toepassingen, binnen en buiten de retail. We hebben een paar verrassende mogelijkheden verzameld.

Follow @philipbueters

door Philip Bueters

Bekijk profiel