MediaDeBoer.nl

MediaDeBoer.nl Online marketing bureau (momenteel niet actief)

We onderscheiden ons doordat we ondernemers echt goed begrijpen en onze hoge kwaliteitseisen niet uit het oog verliezen. 

google analytics
Checken of u online verbeteringen aan kunt brengen? Dat is mogelijk! U ontvangt een waardevol rapport met proffesioneel advies over de mogelijke verbeteringen van uw online activiteiten
webdesign emmeloord
Websites moeten meer zijn dan mooie brochures. Onze websites fungeren als een groeimotor die de leadgeneratie stimuleert en verkoopkansen bevordert.
website seo optimalisatie
Door waardevolle, relevante en consistente inhoud te maken en te verspreiden vergroten we uw naamsbekendheid. Mediadeboer bereikt op het juiste moment de juiste doelgroep met de juiste informatie.
seo regionaal
Op lokaal niveau zijn er minder conccurenten actief. Hierdoor heeft u minder last van andere aanbieders ten opzichte van nationaal niveau. Dit betekent dat u zeer snel een goede positie kunt bemachtigen in Google.nl We laten u graag zien hoe u dit het beste kunt aanpakken

5 manieren om snel kosten te reduceren

manieren om snel kosten te reduceren

Ik ben het helemaal met André eens. Uit talloze onderzoeken blijkt het nut en rendement van de genoemde activiteiten veelal nihil en soms zelfs negatief. Het is niet voor niets dat het meeste personeel aangeeft er niet op te zitten wachten. Je dwingt je mensen tot iets waar ze geen zin in hebben en het nut niet van inzien. Als dát niet contraproductief is?

Ik ben alweer een hele tijd zzpér, maar uit mijn 10 jaar ervaring als werknemer van diverse bedrijven kan ik me herinneren dat vooral gedwongen sociale activiteiten (borrels, feestjes, uitjes) veel mensen gestolen konden worden. De meeste mensen willen helemaal niet anders dan collegiaal met collega’s omgaan en voelen zich opgelaten of zelfs doodongelukkig als ze dat moeten veinzen.

Daarnaast bleek telkens weer dat dergelijke activiteiten voor een kleine groep werknemers een uitgelezen gelegenheid waren om een wit voetje te halen en zich in de kijker te spelen bij leidinggevenden. Door het tijdelijk grotendeels wegvallen van de formele verhoudingen konden ze lekker amicaal doen en zich profileren. Dit wierp steevast vruchten af want deze personen werden vervolgens voorgetrokken, kregen betere posities, meer zeggenschap etc. Mijn ervaring is dat je er twee soorten werknemers door krijgt: een “inner circle” rond leidinggevenden en de “gewone” werknemers.

Over het nut van bonussen is al zoveel geschreven dat het inmiddels overduidelijk is dat dit systeem niet werkt als het gaat om betrokkenheid en kwaliteitsverhoging. Het nodigt vooral uit tot puur persoonlijke hebzucht en daardoor grenzen opzoeken en overschrijden.

Alle genoemde activiteiten hebben geen of nauwelijks relatie met de sfeer en cultuur in een bedrijf. Die wordt bepaald door structurele factoren en omstandigheden, niet door incidentele.

manieren om snel kosten te reduceren

Sluit Menu

false